De magie van goud

 

Het spreekt tot ieders verbeelding en wordt ook wel het mooiste materiaal op aarde genoemd; Goud. Het zeer kostbare edelmetaal wordt in verschillende karaten en kleuren gebruikt in de sieraden van PHIE Art Jewels. De warme gloed van het glanzend goud heeft een welhaast magische aantrekkingskracht op liefhebbers van mooie sieraden. Sieraden die bij PHIE in zeer bijzondere designs worden gemaakt.

Goud wat er blinkt

 

Zuiver goud is een dicht maar zachte materiaal dat tot de edelmetalen behoort. Het is net iets harder dan bijvoorbeeld zink. Goud moet gezuiverd worden alvorens het kan worden gebruikt en het wordt voor de meeste doeleinden gelegeerd met een ander materiaal om het harder te maken.

De zuiverheid van goud voor sieraden wordt gemeten in karaat; zuiver goud is 24 karaat. Veel voorkomende zuiverheidsgraden in Nederland zijn 14 karaat (58,3% goud), 18 karaat (75%) en 22 karaat (91,7%) Bij sieraden spreken we van karaten. Als je weet hoeveel karaat goud in een sieraad zit, weet je dus ook hoe zuiver het goud is. Als het goud 24 karaats is, is het helemaal zuiver.

 

 Goudkleur

Goud krijgt zijn kleur door legering. Geel goud is bijvoorbeeld een goudlegering waaraan meer zilver dan koper is toegevoegd. Door de witte kleur van zilver verkleurt het donkergeel van 24-karaats goud naar lichtgeel. Het tegenovergestelde, een goudlegering waarin koper overheerst, noemt men rood goud, of in een lichtere vorm rosé goud.

Geel goud wordt zeer overheersend gebruikt voor gouden sieraden. 24-karaats goud is voor deze zeer ongeschikt. 18- en 14-karaats zijn de meest gebruikelijke gehaltes voor sieraden en zijn slijtvaster dan hogere karaten. Door de grote hoeveelheid zilver die er inzit kleurt de resultante legering zeer sterk geel.

Moderne goudzoekers

Het zoeken naar goud wordt in veel landen als een vrijetijdsbesteding of hobby beoefend. Dit gebeurt veel in de Verenigde staten (vooral het westen) , in Canada (Voornamelijk Yukon), Zuid Amerika, Nieuw Zeeland en Australie. Maar ook in Europe wordt goud gevonden in de berggebieden zoals in Duitsland, Zweden, Wales, Zwitserland en Oostenrijk. Hobbyisten maken soms gebruik van een metaaldetector om naar goudklompen te zoeken.

Werkwijze

Meestal maakt men gebruik van een goudpan om de grond te zeven. Hierbij wordt de pan met grondmateriaal en water gevuld en zorgt een lichte, regelmatige draaibeweging en af en toe schudden ervoor dat de bestanddelen als gevolg van hun verschillende soortelijke massa of dichtheid gescheiden worden. De deeltjes met een hogere dichtheid verzamelen zich op de bodem, de lichtere aan de rand. Door de goudpan een beetje te kantelen laat men het water met sediment (modder, zand, grint e.d.) vervolgens over de rand weglopen. Nadat men dit enige keren herhaald heeft, blijven de zware bestanddelen (goud, maar ook platina en zware mineralen) in geconcentreerde vorm op de bodem achter.

Maak een afspraak

In ons atelier/winkel in Alkmaar ontvangen we je graag voor een persoonlijk gesprek. Maak met ons een afspraak en kom langs in ons atelier/winkel in Alkmaar.

 

handgemaakte ring van goud en diamant

Contact & Afspraak

Contact & Afspraak

Home

Home

SO-PHIE

SO-PHIE