Zilver

 

Zilver is heerlijk materiaal om mee te werken en bij uitstek geschikt om prachtige sieraden mee te maken. Bij Phie Art Jewels wordt het zilver dikwijls gecombineerd met goud in verschillende kleuren en karaten. Het liefst afgezet met een prachtige edelsteen, diamant of parel.

Zilver

 

Al sinds het begin van onze jaartelling wordt zilver als versiersel en betaalmiddel gebruikt. Maar zilver werd al veel eerder gescheiden van lood.  Op eilanden in de Egeische zee gebeurde dat al rond  4000-3500 v.Chr, zoals blijkt op opgravingen.  Vaak werd zilver geassocieerd met de maan, de zee en verschillende goden. In de alchemie werd voor zilver het symbool van een halve maan gebruikt en alchemisten noemden het Luna. Van het metaalkwik werd gedacht dat het een soort zilver was. In sommige talen blijkt dat nog uit de naam die kwik heeft zoals quicksilver in het Engels of kwikzilver (met de betekenis levend zilver) in wat ouder Nederlands. Veel later bleek het om twee volstrekt verschillende elementen te gaan.

 

Gehalte

 

Zilver is een gewild materiaal voor het vervaardigen van voorwerpen als bestek, schalen, dienbladen en kandelaars. Maar tegenwoordig wordt het vooral gebruikt voor het maken van sieraden.  Meestal gebruikt men eerste gehalte en tweede gehalte zilver. Eerste gehalte (925/1000) is een legering van 92,5% zilver en 7,5% koper of een ander metaal. De gehalten van zilveren voorwerpen die in Nederland met keurtekens worden gewaarborgd zijn: 925/1000, 835/1000 (tweede gehalte) en 800/1000. De woorden nieuw zilver, oud zilver, Duits zilver, hotelzilver, muntzilver, djokjazilver of andere combinaties met het woord zilver zijn niet toegestaan voor voorwerpen van onedele metalen zoals alpaca of legeringen beneden het wettelijk zilvergehalte.

 

Sterling

Sterling zilver is een legering met een zeer hoog zilver gehalte, ook wel aangeduid als 925. Dit zilver wordt meestal door Goudsmeden gebruikt voor het vervaardigen van sieraden. Uit de oudheid zijn oorsieraden, halskettingen, ringen en armbanden bekend die gemaakt zijn van zilver. In de 18e eeuw waren zilveren schoengespen in de mode. Een bedelarmband is vrijwel altijd van zilver.

 

Maak een afspraak

In ons atelier/winkel in Alkmaar ontvangen we je graag voor een persoonlijk gesprek. Maak met ons een afspraak en kom langs in ons atelier/winkel in Alkmaar.

 

handgemaakte aparte zilveren ring

Contact & Afspraak

Contact & Afspraak

Home

Home

SO-PHIE

SO-PHIE